JEVI-Hygiëne

Voor uw hygiëne staan wij garant.

Ongediertebestrijding en Preventie met een professionele aanpak.

Home > Ongedierte > Ratten



Als wij het over ratten hebben moeten we ons jachtgebied indelen in twee verschillende soorten n.l. de zwarte en de bruine rat.

Wanneer je de zwarte rat met de bruine rat vergelijkt, zie je dat het vacht wat langer en ruiger is. De oren zijn wat groter en zijn minder behaard. De ogen zijn wat groter en de staart is meestal wat langer en dunner.

De bruine rat is een alleseter, waar de zwarte rat heel kieskeurig is. Bij de kippenboeren pakt deze laatste de eieren, wanneer er walnootbomen in de buurt zijn, eten ze de walnoten eruit. Dit maakt de bestrijding van de zwarte rat juist heel moeilijk. Ze laten namelijk lokvoer met gif liggen.

Beide zijn sociale dieren en leven in kleine groepen, bestaande uit een dominant mannetje, een harem vrouwtjes en enkele ondergeschikte mannetjes. Deze kunnen zich echter samenvoegen tot grotere kolonies.

Bruine ratten planten zich het gehele jaar door voort, mits er voldoende voedsel is. De voortplanting zal toenemen en er zullen meer jongen geboren worden wanneer de populatiedichtheid daalt (bijvoorbeeld door menselijk ingrijpen).Een goede opvolging is hiervoor noodzakelijk. De draagtijd is 20 tot 23 dagen. Een vrouwtje kan tot vijftien jongen per worp krijgen. Grotere vrouwtjes krijgen grotere worpen. Een vrouwtje krijgt tot vijf worpen per jaar. Per jaar krijgen vrouwtjes op deze manier gemiddeld 24 jongen.

De zwarte rat is agressiever dan de bruine rat. Het zijn nachtdieren. Ze leven 's nachts en vallen meestal niet op. In het wild krijgen de vrouwtjes drie tot zes nesten in een jaar. Gemiddeld nestgrootte ligt op zeven, maar de nesten variëren tussen de 1 en maximaal 20 jongen. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp vanaf de twaalfde week. Ze kunnen vier jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze twee jaar oud.


Onze oplossing: